• MHS_ext_Casa FM_1
  • MHS_ext_Casa FM_12
  • MHS_ext_Casa FM_4
  • MHS_ext_Casa FM_16
  • MHS_int_Casa FM_15
  • MHS_int_Casa FM_9
  • MHS_int_Casa FM_17

Casa FM

LOCAȚIE: Cisnădioara, România
AN: 2015-2016
STADIU PROIECT: …în construcție
SUPRAFAȚĂ: 364 mp

ECHIPA: arh. ing. Mihai SIMA, arh. Raluca SABĂU, arh. Emese LUHA
ing. Gelu MUREȘAN, ing. Radu NICOARĂ, ing. Nicoleta NICOARĂ

Ideea proiectului a pornit din dorința de a reabilita o casă săsească cu o poveste aparte. Proiectul de restaurare a implicat în mod automat și extinderea casei deoarece clientul și-a dorit în primă fază să o închirieze în scop turistic. În final proiectul a devenit unul personal, pentru el și familia lui. Casa este situează în vecinătatea ansamblului monument istoric – Biserica “Sf. Mihail” din Cisnădioara, un punct de reper și de perspectivă în zonă. Cisnădioara este un sat pitoresc, construit într-un cadru natural deosebit, care a reușit să-si păstreze specificul local săsesc. Această casă tipic săsească datează din jurul anului 1911. Casa existentă este o construcție masivă cu un demisol înalt realizat din zidărie, având două încăperi comandate care servesc drept pivniță. Parterul construit perimetral peste demisol este tot din zidărie de cărămidă iar accesul la parter se face print-un pridvor închis cu ferestre cu tâmplărie din lemn, element specific al locuințelor săsești din zona Cisnădioarei. Parterul este compus din două încăperi mari. Încăperea principală dinspre stradă are două ferestre și servea drept cameră de zi și dormitor iar cealaltă încăpere cu un singur geam spre curte era folosită ca bucătărie. Acoperișul casei este compus în doi versanți simetrici iar șarpanta are o structură de căpriori cu grinzi (corzi) și traverse (moaze) din lemn. Structura șarpantei a suferit o modificare ulterioară în urma căreia a fost dublat numărul de căpriori. Învelitoarea casei este din țiglă ceramică de tip solzi. În urma reabilitării, s-au păstrat spațiile existente în casa veche și nu s-a intervenit la nivelul proporțiilor acestora: camera dinspre stradă devine dormitor și cealaltă camera devine baie. Ca element de noutate, am propus realizarea unui acces secundar în pivnița din interiorul corpului de clădire extins. La nivelul podului existent am desfăcut pardoseala peste dormitor astfel încât spațiul interior să devină mai generos, cu vedere directă spre structura de lemn a șarpantei. Peste baie am propus un mezanin cu acces prin intermediul unei scări metalice din dormitor.

MHS_int_Casa FM_13

MHS_int_Casa FM_15

MHS_int_Casa FM_24

MHS_int_Casa FM_19

Extinderea s-a făcut în prelungirea casei vechi și putem spune că este compusă din două corpuri de clădire așezate conform tipologiei rurale săsești transilvănene. Primul corp de clădire propus este așezat în continuarea casei existente și va fi totodată și punctul de legătură dintre construcția propusă și cea existentă. Spațiul de legătură dintre cele două case este pridvorul. Corpul de clădire nou are doi versanți cu pante diferite pentru a facilita alipirea de construcția veche într-un mod care să nu afecteze imaginea și armonia dintre cele două construcții. Cel de-al doilea corp este așezat la 90 de grade față de primul și acesta preia forma și proporția șurii tipice din spatele curții. Structura extinderii este din cadre de lemn cu planșeu de lemn și șarpantă de lemn. Cele două corpuri formează un ansamblu unitar din punct de vedere proporțional și vizual. Cromatic, cele două case (veche și nouă) sunt într-un contrast voit pentru a delimita clar legătura dintre vechi și nou și pentru a sublinia diferențele dintre limbajul arhitectural al trecutului față de cel al prezentului la nivelul detaliilor de construcție și al materialelor folosite. Casa veche are acea imagine simplă, curată, tradițională, datorită tencuielii albe și a țiglei ceramice roșiatice, tip solzi. Casa nouă are în schimb o anvelopă modernă prin recurgerea la tehnici de finisaj și la detalii minimaliste. Aceasta este finisată la exterior cu lați din lemn filiformi, netratați care vor căpăta în timp acea culoare specifică a lemnului vechi. Pentru învelitoarea casei am folosit țiglă solzi din ardezie care completează paletarul cromatic în nuanțe de gri. Pentru spațiul interior am recurs tot la materiale naturale, acolo regăsim elementele aparente ale structurii de lemn și piatra naturală. Spațiul interior este compus dintr-o zonă de zi amplă (camera de zi și bucătăria deschisă cu locul de luat masa) situată în primul corp al extinderii și o zonă de noapte cu spații ample situate în al doilea corp, la parter și mansardă, pentru copii. Extinderea beneficiază de vitraje mari care se deschid spre spațiul exterior pentru a beneficia de lumina naturală și de perspectivele ce se ivesc datorită cadrului natural și a vecinătății cu ansamblul istoric din Cisnădioara.

MHS_int_Casa FM_9

MHS_int_Casa FM_7

MHS_int_Casa FM_21

MHS_int_Casa FM_17

MHS_int_Casa FM_18

2016 Casa FM - W.00 Plan de încadrare

2016 Casa FM - W.01 Plan demisol

2016 Casa FM - W.02 Plan parter

2016 Casa FM - W.03 Plan mansardă

2016 Casa FM - W.04 Secțiune A-A

2016 Casa FM - W.05 Secțiune B-B

2016 Casa FM - W.06 Secțiune C-C

2016 Casa FM - W.10 Fatada est

2016 Casa FM - W.08 Fatada sud

2016 Casa FM - W.09 Fatada vest

2016 Casa FM - W.07 Fatada nord