DO House

LOCATION: Sibiel, Romania
PROJECT YEAR: 2012
STATUS: Completed
AREA: 500 sqm

TEAM: Mihai SIMA, Irina BOTA, Raluca SABĂU
Mircea TOMUȘ, Radu NICOARĂ, Nicoleta NICOARĂ

The particularity of this house starts from the ambiance of the natural site and its multiple interesting perspectives. The natural landscape is memorable that’s way the owners wanted a house that captures and contains it. The discussions about how they imagined the future house were many. Initially, the clients wanted a reinterpretation of a typical manorial house, which had more impediments from our point of view. The main contradiction was that a house like that didn’t fit in because is not specific for the Transylvanian village and the natural site. So following the natural course of the slope we ended up finding a simple solution inspired by the rural architecture of the village of Sibiel. We must note that Sibiel, is a preserved and authentic Transylvanian village with Saxon influences so even if the house is located outside this village, we must an attitude that shows respect for the significance of the site. The stake was to place the house in a direct communication with the terrain, landscape all wrapped up in a language that framed the architectural site. So the house opens up to the mountain scenery through different terraces. The south terrace is like a long typical porch and is the focal point from the interior to the exterior and also the main entrance into the house. The north terrace is connected with the kitchen and is a small intimate space. The volume of the house developed from a simple bar transversely broken in two at a middle point because of the massiveness and the natural slope. The snatch articulates the volume functionally in two areas. The main functions are located at the ground floor and capture the south orientation. The two areas are actually separated into the day area and the night area. The day area contain the living room, the kitchen and dining and the night area contains the main bedroom with the bathroom and dressing and the office. Between the two area, where the fracture of volumes we designed the entrance area and we have the stairs and which lead us to the partial basement. The spaces of the ground floor are generous, with large windows that capture the exterior landscape and bring the light inside. The windows joinery is made of layered wood painted olive. The attic was designed as a multifunctional space of relaxation and socialization, with spaces for guests and other activities. The modern accents in the general design of the house are outlined in the proportions of the interior spaces and the proportions of the windows but also the materials used. As a general note, the materials and textures of the house are related with the site and its traditional architecture. The chromatic chosen fits the natural landscape. We find these similarities in the colour of the wood used for the windows and roof. For the covering of the roof we used shingle, a specific material related to the traditional architecture which through its texture and changing colours it is meant to immerse the house into the natural setting. The ever-changing grey of the shingle combines with the olive of the wood used for the exterior woodwork, for the porch and the exterior deck of the terraces. For the socle and exterior paving we used natural stone and cubical stone coloured in shades of grey which were meant to be in contrast with the pure white of the general façade. Structurally speaking, the house is a masonry combined with structural concrete in the basement and timber framing used for the attic.

int_DO_63951

int_DO_6397

int_DO_64121

DSC_0111

int_DO_6379

Casa DO - W.00 plan de situatie_en

Casa DO - W.01 plan subsol_en

Casa DO - W.02 plan parter_en

Casa DO - W.03 plan mansarda_en

Casa DO - W.04 sectiune a-a_en

Casa DO - W.05 sectiune b-b_en

Casa DO - W.06 Fatada sud_en

Casa DO - W.07 Fatada nord_en

Casa DO - W.08 Fatada est_en

Casa DO - W.09 Fatada vest_en