• MHS_ext_Casa FM_1
  • MHS_ext_Casa FM_12
  • MHS_ext_Casa FM_4
  • MHS_ext_Casa FM_16
  • MHS_int_Casa FM_15
  • MHS_int_Casa FM_9
  • MHS_int_Casa FM_17

FM House

LOCATION: Cisnădioara, Romania
PROJECT YEAR: 2015-2016
STATUS: …Under Construction
AREA: 364 sqm

TEAM: arh. ing. Mihai SIMA, arh. Raluca SABĂU, arh. Emese LUHA
ing. Gelu MUREȘAN, ing. Radu NICOARĂ, ing. Nicoleta NICOARĂ

The idea for this project started from the desire to rehabilitate a saxon house which had a special story behind it. The restoration project automatically involved the extension of this house also because the client initially wanted to rent the house for local tourism. Finally the project became a personal one so they changed their mind and the house became for him and his family. The house is located near an historical monument ensemble, “St. Michael” Church – Cisnădioara, a landmark and a visual point of interest in the area. Cisnădioara is a picturesque village built in a natural setting, which has managed to preserve its local Saxon specifics. This existing typical saxon house dates from 1911. The house is a massive building with a high basement made of masonry, with two communicating rooms that serve as cellar. The ground floor built over the basements perimeter is made of brick masonry. The ground floor access is made throughout an enclosed porch with windows of wooden joinery, a specific element of the Saxon houses in Cisnădioara. The ground floor consists of two large rooms: the main room has two windows facing the street and served as living room and bedroom and the another room which has one window facing the courtyard was used as a kitchen. The roof is made of two symmetrical slopes with wooden structure of rafter and beams (called strings). The roof structure underwent a change after which they doubled the number of rafters. The covering is with ceramic tiles, like scales. Following the rehabilitation, we have preserved the existing spaces from old house and we have not intervened in terms of spacial proportions: the room facing the street became a bedroom and the other room became a bathroom. We proposed a secondary access inside the basement of the old house with access from inside the extension. We opened the interior space by removing the existing floor of the attic over the bedroom so now space is ample and generous, with a direct view towards the wooden structure of the roof. We proposed a mezzanine over the bathroom area with access via a metal staircase from the bedroom.

MHS_int_Casa FM_13

MHS_int_Casa FM_15

MHS_int_Casa FM_24

MHS_int_Casa FM_19

The first building body has been made by extending the old house. We can say that the extension is composed of two buildings arranged like a Transylvanian Saxon rural typology. The building body is placed as a continuation of the existing house and is also the point of connection between the existing and the new construction. The connection between the two houses is made through the porch. The new building has two different slope angles to facilitate the annexation of the old construction in a way which does not affect the image and the harmony between the two stages of construction. The other part of the extension is set at 90 degrees to the other and its shape and proportions resemble the typical barn from the backyard. The structure of the extension is made of timber with wooden floor and wooden framework. The two bodies form an assembly unit in terms of proportion and visual. In terms of chromatics the two houses (old and new) are in a wished contrast which wants to clearly delineate the old and new and to highlight the differences between the architectural language of the past from the present mostly throughout the construction details and the materials used. The old house has that simple clean image, with its traditional finishes of white plaster and red ceramic tile. Instead, the new house has a modern twist by using modern finishing techniques and minimalist details. Its external finish is made with vertical threadlike battens, which are untreated and that will gain that specific grey colour of old wood. For the house wrapping, we used natural slate tiles, which complement the colour palette in shades of grey. For the interior design we used natural materials: wooden structural and natural stone. The interior space is composed of an ample day area (living room and an open kitchen with dining) and a night area with large spaces located at the ground floor and in the attic for the children. The extension has large windows which communicate with the outside to take advantage of the natural light and also in order to facilitate the perspectives that arise due to the natural environment and the historical monument of Cisnădioara.

MHS_int_Casa FM_9

MHS_int_Casa FM_7

MHS_int_Casa FM_21

MHS_int_Casa FM_17

MHS_int_Casa FM_18

2016 Casa FM - W.00 Plan de încadrare_en

2016 Casa FM - W.01 Plan demisol

2016 Casa FM - W.02 Plan parter_en

2016 Casa FM - W.03 Plan mansardă_en

2016 Casa FM - W.04 Secțiune A-A_en

2016 Casa FM - W.05 Secțiune B-B_en

2016 Casa FM - W.06 Secțiune C-C_en

2016 Casa FM - W.10 Fatada est_en

2016 Casa FM - W.08 Fatada sud_en

2016 Casa FM - W.09 Fatada vest_en

2016 Casa FM - W.07 Fatada nord_en